2020 m. sausio 21 d., antradienis

OŠO: "POZITYVUS MĄSTYMAS - VISIŠKA NESĄMONĖ"

Turbūt visi esate girdėję apie Ošo - Indijos dvasinį mokytoją, Ošo meditacinio judėjimo kūrėją? Taip pat Jums tikrai kažkada kažkas yra sakęs, kad reikia "teigiamai nusiteikti" ir visos jūsų problemos išnyks? Arba, kad pasiektumėte savo tikslų gyvenime, užtenka tik "juos vizualizuoti" ir pridėti truputėlį "pozityvaus ketinimo"?
Ši filosofija populiari jau keletą dešimtmečių. Bet ar tai gali mums padėti gyventi sąmoningesnį ir pilnavertį gyvenimą? Vargu bau.
Dvasinis guru, Ošo, mano, kad tai - viena iš pačių "šūdiniausių filosofijų". Štai kodėl "pozityvus mąstymas" jums nepadės.
Kai Ošo paklausė, ką jis mano apie "pozityvaus mąstymo" judėjimą, jis atsakė, kad jis teikia daugiau žalos, negu naudos.
Kodėl? Nes tai reiškia, kad mes neigiame realybę ir liekame nesąžiningi patys su savimi:
"Pozityvaus mąstymo filosofija - nenuoširdi. Ji moko būti nesąžiningu su savimi. Tai reiškia - matyti tam tikrus dalykus ir neigti, kad jūs juos matote Tai galima pavadinti savęs ir kitų apgaule."
"Pozityvus mąstymas" - vienintelė filosofija, kokią į žmogaus pasąmonę įnešė Amerika - daugiau nieko. Deilas Karnegis, Napoleonas Hilas ir krikščionių šventikas Vincentas Pilas - visi šie žmonės amerikiečių protus prikimšo absoliučiai absurdiška pozityvios filosofijos idėja.
Bet kodėl būtent ši filosofija pritraukia vidutinius protus?
Deilo Karnegio knyga "Kaip užkovoti draugus ir paveikti žmones" buvo parduodama tokiu tiražu, kaip ir Biblija. Jokia kita knyga nepasiekė tokio populiarumo.
Iš tiesų, krikščioniškoji Biblija negali būti konkurencinga, nes ji dažnai dalijama nemokamai, o žmonės Deilo Karnegio knygas - pirko. Jų niekas nemokamai nedalino. Minėta knyga sukūrė tam tikrą ideologiją, kurios dėka atsirado daug panašių knygų.  Bet man tai šlykštu.
Deilas Karnegis sukūrė pozityviosios filosofijos, pozityvaus mąstymo mokyklą: nematau negatyvios dalies, nematau tamsiosios pusės.
Kodėl jūs manote, kad jeigu nepastebėsime negatyvo, tai jis dings? Jūs tiesiog kvailinate save. Realybės pakeisti jūs negalite. Naktis bet kokiu atveju ateis. Galite galvoti, kad diena tęsiasi 24 valandas, bet nuo vienos jūsų minties saulė nepradės šviesti 24 valandas per parą ten, kur jūs gyvenate.
Negatyvas - tokia pati gyvenimo dalis, kaip ir pozityvas. Jie vienas kitą atsveria.
Yra dar viena populiari knyga, tapusi šios filosofijos atrama - "Galvok ir turtėk":
"Dėl Napoleono Hilo, aš prisimenu, kad jis pats buvo neturtingas žmogus. To ir užtenka, kad visą jo filosofiją paneigti. Jis praturtėjo pardavinėdamas knygą "Galvok ir turtėk".
Jį praturtino ne pozityvus mąstymas, o kvailiai iš viso pasaulio, kurie pirko jo knygą. Jį praturtino jo darbas, jo pastangos.
Pirmosiomis dienomis, kai buvo išleista jo knyga, jis pats stovėjo knygų parduotuvėse, asmeniškai tikindamas žmones ją pirkti.
Nutiko taip, kad Henris Fordas išlipo iš savo naujausio modelio automobilio ir užsuko į parduotuvę, kad kažką nusipirkti paskaityti. Napoleonas Hilas šios progos nepraleido. Jis priėjo prie Fordo su savo knyga ir pasakė:
"Ką tik buvo išleista puiki knyga - jūs su ja būsite labai laimingas. Tai - ne paprasta knyga, o patikrintas metodas kelio į sėkmę".
Henris Fordas pažiūrėjo į vyrą ir paklausė: "Jūs šios knygos autorius?"
Napoleonas Hilas su pasididžiavimu atsakė: "Taip, aš knygos autorius". Ir jis tikrai gali tuo didžiuotis: ši knyga yra meno kūrinys. O iš šūdo sukurti meno kūrinį - aukštas meistriškumo lygis.
Henris Fordas, neliesdamas knygos, uždavė tik vieną klausimą: "Jūs čia atvažiavote su savo automobiliu ar autobusu?".
Napoleonas Hilas nesuprato, ką jis turėjo omenyje ir atsakė: "Žinoma, aš atvažiavau autobusu".
Tada Henris Fordas pasakė:
"Pažiūrėkite į gatvę. Ten stovi mano automobilis ir aš - Henris Fordas. Jūs apgaudinėjate žmones. Jūs net neturite automobilio, o rašote knygą "Galvok ir turtėk!" O aš praturtėjau nepagalvodamas, todėl ir nenoriu jaudintis dėl to. Jūs galvojate ir turtėjate? Kada praturtėsite, tada ir ateikite pas mane. Tai bus įrodymas. Knyga - tai ne įrodymas".
Kalbama, kad Napoleonas Hilas taip ir nesugebėjo susikaupti ir vėl susitikti su šiuo senuku Henriu Fordu, nors jau buvo ir truputį praturtėjęs, nes palyginus su Henriu Fordu, jis visada buvo neturtingas žmogus.
Vienaip ar kitaip, bet Henrio Fordo logika aiški.
Ne, aš netikiu pozityvaus mąstymo filosofija.

PAVOJINGA TIESA SU NUTYLĖJIMU

Ošo sako, kad priversdami save mąstyti pozityviai, jūs paprasčiausiai neigiate gyvenimo realybę ir galų gale ji jūs skaudžiai pakirs.
"Jūs manęs klausiate: ar aš ne prieš pozityvią filosofiją? Taip, aš prieš, bet aš ir prieš negatyvią filosofiją.
Aš prieš tą ir prieš kitą, nes abi šios filosofijos pripažįsta tik pusę fakto ir ignoruoja kitą pusę.
Ir prisiminkite: tiesa su nutylėjimu daug pavojingiau už melą, nes anksčiau ar vėliau bet koks melas bus atskleistas. Kiek laiko jis gali būti nepastebimas? Melas, žinoma, ir lieka melu. Jis panašus į kortų namelį - mažas vėjelis ir jis subyrės.
O tiesa su nutylėjimu yra pavojinga. Jūs galite niekada jos neužtikti, galvodami, kad tai tiesa. Taigi, tikroji problema - ne pats melas, tikroji problema - tiesa su nutylėjimu, kuri yra apsimetusi tiesa. Ir būtent tai minėtieji žmonės ir daro".
Neigiamos jūsų proto idėjos turi būti išlaisvintos, o ne užgniaužtos.
Ošo sako, kad kenksminga užgniaužti neigiamas emocijas:
"Negatyvios jūsų proto idėjos turi būti išlaisvintos, o ne užgožtos pozityviomis. Jūs turite sukurti sąmonę, kuri yra nei teigiama, nei neigiama. Tik tokia sąmonė bus švari.
Tik švarioje sąmonėje jūs gyvensite tikrą ir palaimingą gyvenimą...
Jūs nemylite žmogaus, jums nepatinka daugelis dalykų, jūs nemylite savęs, jums nepatinka situacija, kurioje jūs esate. Visos šitos šiukšlės kaupiasi jūsų pasąmonėje, o išorėje atsiranda veidmainis, kuris sako: "Aš visus myliu, meilė - tai raktas į Palaimą".
Bet tokio žmogaus gyvenime nėra palaimos. Jo viduje - pragaras.
Jis gali apgaudinėti kitus, o jeigu jis pakankamai ilgai apgaudinėja, tai pradeda apgaudinėti save. Bet tai niekada neprives prie pokyčių. Tai - paprasčiausias gyvenimo, kurio jūs niekada negalėsite susigrąžinti, švaistymas.
Pozityvus mąstymas - veidmainystės filosofija - štai koks jos teisingas pavadinimas.
"Kai jums norisi verkti, ji moko jus dainuoti. Jūs galite tai daryti, bet užgniaužtos ašaros išlįs tam tikroje situacijoje, tam tikru momentu. Egzistuota susilaikymo ribos. Ir daina, kurią jūs dainavote, buvo visiškai beprasmė. Jūs to nejautėte, tai negimė jūsų širdyje".
O jūs pritariate Ošo? Parašykite komentaruose!
Informacijos šaltiniai: liveinternet.ru, sannyas.wiki.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą