2016 m. birželio 23 d., ketvirtadienis

IVANO KUPALOS ŠVENTĖ

Vasily Fedosenko / Reuters nuotr.
Liepos 7-ąją - krikštytojo Jono gimimo diena, o slavų tautose ši diena švenčiama kaip Ivanas Kupala (rus. Иван Купала). Dar iki krikščionybės slavai švęsdavo Kupailo, tai yra Saulės, šviesos, vasaros dienos džiaugsmo šventę. Senais laikais sakydavo: "Ivano dieną saulės tekėdama žaidžia", "Ivano naktis žvaigždėta - daug bus grybų", "Jeigu lietus pravirks, tai po penkių dienų saulutė juoksis", "Ivaniniai lietūs - geriau už aukso kalną".
Senovės slavai - pagonys iki stačiatikystės garbino daug dievų, iš kurių vienas buvo derlingumo dievas Kupailo. Jį apibūdindavo kaip gražų jauną vyrą su geltonų gėlių vainiku. Su šios dievybės atvaizdu susiję daug meilės legendų.





Antroje birželio pusėje pusiaudienio saulė pasiekia aukščiausią tašką danguje ir tokioje būsenoje išlieka kurį laiką, kuris vadinasi vasaros saulėgrįžą. Kupalos naktis pati trumpiausia - šią naktį niekas neturi miegoti.
Nuo senų laikų tikėjo, kad užburtą Kupalės Naktį medžiai pereina iš vienos vietos į kitą ir kalba vienas su kitu lapų šnarėjimo kalba. Tarpusavyje kalbasi gyvūnai ir netgi žolės, kurios šią naktį prisipildo ypatinga, stebuklingai veikiančia jėga.
Dar ši diena - undinių šventė. Jos vilioja keliautojus nuostabiomis dainomis, o po to įtraukia juos pas save į gelmes. Laikoma, kad Kupalės naktį undinės turi ypatingos jėgos ir gali nusitempti į upės dugną bet ką. Dėl to pačios gražiausios mergaitės, kad nuramintų upių mergeles, iš lauko gėlių pina vainikus ir juos leidžia vandeniu. Pagal padavimą, undinės, pasivertę žmonėmis, išeina į krantą iš toli pasigrožėti Kupalės ugnelėmis ir miške, sutikę tinkamą vaikiną, gali jį užburti.




Vasily Fedosenko / Reuters nuotr.
Slavai iki šiol švenčia šią pagonišką šventę, kuri žavi savo paslaptingumu ir pagoniška esybe. Ivanas Kupala buvo laikoma jaunystės ir meilės švente, viena iš labiausiai garbinamų, reikšmingų ir linksmiausių metų švenčių. Šventėje dalyvaudavo visa gyvenvietė, tradicijos reikalavo aktyvaus kiekvieno gyventojo prisidėjimo prie kiekvienų apeigų, veiksmų, būtino taisyklių, draudimų ir papročių laikymosi ir vykdymo.





 

KUPALOS VANDENS APEIGOS

Ivano dieną mergelės pindavo vainikus ir jais puošdavo save. Vainikai simbolizuoja grožį ir laimingą dalią, kurią bandydavo nuspėti leidžiant į vandenį vainikus. Egzistavo paprotys į upę mesti vainiką iš beržo: jeigu paskęsdavo - mirtis, išplaukdavo - ištekės, prisišlies prie kranto - bus netekėjusi.
Vienos iš labiausiai paplitusių juokingų Kupalės apeigų - bet kokio sutiktojo apliejimas vandeniu. Žinoma intensyviausia aplieja merginas: vaikinai net įsiveržia į namus, ištempia ir išneša merginas į gatvę jėga ir čia nuo kojų iki galvos apipila šaltu vandeniu ir purvu. Atitinkamai ir merginos stengiasi atsilyginti vaikinams ir taip pat bėga į upę vandens.
Jaunuoliai ir merginos dainuodavo dainas, šokdavo ratu, link vandens ridendavo ratą, kaip saulės pasisukimo link žiemos simbolį.




KUPALOS UGNIES APEIGOS

Vasily Fedosenko / Reuters nuotr.
Slavų protėviai per Kupalą atlikdavo ugnies apeigas ir ritualus. Buvo manoma, kad liepos pradžioje, spartaus žolių augimo, grūdų nokimo metu, piktos dvasios, burtininkai ir raganos stengėsi padaryti žmonėms žalos. Dėl to, kovodami su tamsiosiomis jėgomis, žmonės ir atlikdavo šias apeigas, kaip apsivalymą.
Ugnies ritualas Kupalės naktį vykdavo deginant didelius laužus. Prie laužų vykdavo žaidimai, dainų dainavimas ir šokiai ratu. Apsaugai ir apsivalymui nuo piktųjų jėgų, žmonės šokinėdavo per laužus. Sėkmingu buvo laikomas toks šuolis, jeigu ugnies liepsna šokančiojo nepaliečia ir nesukyla kibirkšys ir tai pranašavo greitą ištekėjimą arba sėkmę.
Tie, kurie ruošėsi tuoktis, šokdami per laužą tvirtai laikydavosi rankomis, nes pagal paprotį, jeigu rankos neatsigniaužia - vestuvės bus. Stengdavosi šokti aukštai - kas šoka aukščiausiai visų, sekančiais metais bus pats laimingiausias. Kupalės laužuose motinos degindavo sergančių vaikų rūbus, kad su jais sudegtų ir pačios ligos. Laužų dūmai nuo kaimų ir laukų nuvydavo tamsiąsias jėgas.




 

KUPALOS ŽOLIŲ MAGIJA

Ivano Kupalos šventės metu siausdavo ir blogis. Pagal padavimą, raganos ir burtininkai iš dangaus vogdavo mėnulį ir žvaigždes.
Buvo manoma, kad jeigu šią naktį nuskinti kūpolio (rus. иван-да-марьи) žiedus ir juos padėti trobos kampuose, į namus neateis vagys: brolis ir sesuo (geltoni ir mėlyni augalo žiedai) kalbėsis tarpusavyje, o vagims atrodys, kad namuose kalba šeimininkai.
Ivano dieną surinktas žoles ir gėles padeda po Ivano rasa, išdžiovina ir jas saugo. Laikoma, kad jos turi didesnę gydomąją galią, negu augalai surinkti kitu metu. Jomis smilko ligonius, kovoja su blogiu, jas meta į iškūrentą krosnį per perkūniją, kad saugotų namą nuo žaibų, naudoja meilės įžiebimui arba išskyrimui.
Ivano Kupalos dieną merginos pina vainikus iš šių žolių: kūpolio, varnalėšos, čiobrelio ir tūbės. Vakare tuos vainikus leidžia į vandenį ir stebi kur jie plauks. Jeigu vainikas skęsta, reiškia išrinktasis nustojo mylėti ir už jo ištekėti nesigaus.
Viena iš nuostabių žolių, renkama šiuo periodu, yra paprastoji raudoklė (rus. плакун-трава), kurios ypatinga jėga slypi šaknyse. Jos turi savybę išvaryti piktąsias jėgas. Širdažolė (rus. терлыч-трава) buvo naudojama mergelių, kad užburtų vaikinus: merginos nešioja džiovintą žolę savo užantyje ir užkalba: Terlič, terlič, vaikinus prišauk" (rus. терлич, терлич, хлопцев покличь).
Be įvairiausių liaudiškų prietarų, Ivano Kupalos naktis - tai šokia, žaidimai ir būrimai.




KUPALOS BŪRIMAI

Vasily Fedosenko / Reuters nuotr.
Nuo senų laikų būrimai turėjo didelę reikšmę. Juos, kaip taisyklė, atlikdavo aukščiausieji žyniai ar magai. Būrimai buvo labai paslaptingi ir iškilmingi, dažnai būdavo aukojama. Būrimų pagalba žmonės ieškojo atsakymų į juos dominančius klausimus, priimant svarbų sprendimą, stengdavosi užsitikrinti aukštesniųjų jėgų pagalbą.
Vienas iš populiariausių būrimų buvo būrimas su vašku. Būrimui naudojama vaško žvakė, kuri sulaužoma į mažus gabalėlius ir sudedama į metalinį šaukštą. Šaukštas kaitinamas virš žvakės tol, kol jo gabalėliai ištirpsta. Kai vaškas ištirpsta, jis staigiai išpilamas į vandenį. Pagal gautą sustingusio vaško figūrą buriama. Burti reikia žvakių šviesoje.
Vidurnaktį nežiūrint reikia paimti gėlių ir padėti po pagalve, o ryte patikrinti ar buvo surinkta 12 skirtingų žolių. Jeigu 12 skirtingų žolių yra, reiškia šiais metais ištekėsi.
Po galva dedamas gyslotis (rus. трипутник) ir kalbama: "Gysloti - pakeleivi, gyveni prie kelio, matai mažą ir didelį, pasakyk kas man skirtasis!" (rus. трипутник-попутник, живешь при дороге, видишь малого и старого, скажи моего суженого).
Vasily Fedosenko / Reuters nuotr.
Ivano dieną eidavo į pirtį ir pirmą kartą perdavosi šviežiomis beržo šakelėmis. Į "Ivano vantą", kuri turi magiškų jėgų, pridėdavo kūpolio, paparčio lapų arba gamindavo ją iš dvylikos žolių, surinktų Kupalos naktį. Sakydavo, kad nuo tokios vantos stiprėja sveikata. Su pirmąja nauja vanta merginos burdavo: išeinant iš pirties, mesdavo vantą už nugaros. Į kurią pusę atsuktas numesto vantos klotas - ten ir nutekėsi.
Žinomas prietaras yra Kupalos naktį ieškoti paparčio žiedo. Jo ieško tik patys drąsiausi ir tyros širdies, tik jie turi galimybe rasti stebuklingą paparčio žiedelį ir gauti visas žemiškąsias gėrybes. Kelią iki žiedelio saugo blogio jėga, o ir žemiškieji turtai, kuriuos jis suteikia, dar niekam gero neatnešė.
Seni žmonės sako, ankstų Ivano Kupalos rytą galima išsigydyti rasa. Reikia atsikelti kaip įmanoma anksčiau ir basomis pabraidžioti po gydančiąją Kupalos rasą. Tada galima rinkti gydomąsias žoleles.




2016 METŲ IVANO KUPALOS NAKTIES RITUALAI

Šio ritualo, skirto prišaukti turtus, atlikimui reikia prieš miegą po pagalve padėti visus esančius namuose popierinius pinigus, o ryte, prabudus, juos iš ten išimti ir greitai mojuoti jais prieš akis sukuriant jausmą, kad jų labai daug. Skirtingai negu paparčio žiedo ieškojimas, šis ritualas pakankamai tinkamas atlikti bet kokiam žmogui.
Dar galima atlikti paprastą, bet galingą pinigų užkalbėjimą. Ivano Kupalos naktį į butelį ar puodą įpilkite pora litrų vandens iš artimiausio šaltinio. Į šį vandenį įmeskite keletą monetų (geriausiai auksines ar sidabrines, bet galima naudoti ir įprastas) ir palikite iki ryto.
Ivano Kupalos nakties energetika tam vandeniui suteiks galingą magišką užtaisą, o monetos tam užtaisui suteiks finansinę kryptį. Anksti ryte tuo vandeniu nuprauskite veidą ir rankas. Prausiantis kartokite Ivano Kupalos užkalbėjimą: "Stebuklingas vanduo mane nupraus, visas turtų paslaptis man atskleis. Visi prekybos reikalai man paklus, mano piniginė auksu pildysis" (rus. волшебная вода меня умоет, все тайны богатства мне откроет. Все дела торговые мне будут покоряться, будет мой кошелек златом наполняться).




Informacijos šaltiniai: neo-ezoterika.ru, photoblog.nbcnews.com nuotr. wikipedia.org nuotr., glorialana.com nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą